Toen ik zelf op de basisschool zat hadden we de methode: ‘Wie dit leest’. Een boekje met heel veel korte verhalen en teksten die ons moest helpen om te bekwamen in het begrijpend lezen. Ik vond het zelf één van de stomste lessen in de week. Ik hield van lezen, dus in de eerste paar lessen van het schooljaar las ik stiekem alle verhalen. De rest van het jaar was het een saaie bedoening. Een tekst klassikaal lezen, vragen beantwoorden en geen idee waarom we zo langzaam al die teksten moesten behandelen als ik in twee uurtjes het hele boek al uit had!

Op de middelbare school kwam daar het vak Nederlands. De literatuurkant was nog wel leuk. De grammatica en spelling ook wel. Maar ook hier moesten we weer teksten lezen en op zoek gaan naar de hoofdgedachte. Pf. Waarom? Zou je ooit hier wat aan hebben?

Ja, dus. In het dagelijks leven doe ik niets anders dan begrijpend lezen. Ik lees de hele dag door: de krant, de bijbel, een leesboek, mijn email, nos, appjes, methodes, artikelen, recepten. Van ‘s ochtends vroeg tot savonds laat. Vaak moet er ook gereageerd worden, of wil ik een mening vormen. Dat kan natuurlijk alleen als ik de tekst goed gelezen heb. Als ik moe ben of te gehaast merk ik dat ik fouten maak. Dan reageer ik met een antwoord die niet op de vraag slaat. Of ik lees een tekst 3x en heb nog geen idee wat ik nu precies moet doen.

In mailtjes van anderen merk ik dat ook. Iemand vertelt dat een cursus 16 bijeenkomsten heeft, de ander reageert dat de cursus gevolgd mag worden maar dat er maar 5 bijeenkomsten betaald kunnen worden en als er meer bijeenkomsten zijn er even overlegd moet worden. De één schrijft dat de reacties persoonlijk gemaild moeten worden, de ander drukt vrolijk op reply-to-all. Iemand van de directie vraagt om een simpel lijstje van programma’s die gebruikt zijn in de afgelopen maanden, iemand anders maakt er een enorm ingewikkeld excelsheet van met kleurtjes en vakjes.

Ik merk dat ik de laatste tijd snel gefrustreerd raak als zoiets weer gebeurt. Mensen, léés de mail voordat je er op antwoordt. Maak het niet ingewikkelder dan dat het is. Tegelijkertijd maak ik me er zelf ook schuldig aan. Door de lockdown is het moeilijker om even langs collega’s te lopen en gaat er meer digitaal. Dat is fijn en efficiënt. Toch zit er in die digitale communicatie ook een groot gevaar. Mensen worden bedolven onder mailtjes en lezen niet alles meer met aandacht. Ook zijn er mensen die zich schriftelijk niet zo handig uitdrukken waardoor je na een antwoord per mail meer vragen hebt dan daarvoor. In zulke gevallen is het een goed idee om toch even iets face-to-face te bespreken of de telefoon te pakken.

begrijpend lezen
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.