Morgen is het zover. De kinderen mogen weer naar school. Alle groepen, dus ook de kleuters. Na 8 weken thuis is het wel weer spannend om weer naar school te gaan. Dit keer is de spanning er niet alleen voor de kinderen maar ook voor de leerkrachten en ouders. Normaal gesproken is deze spanning er al, maar nu helemaal! šŸ™‚

Alles zal anders gaan dan anders. Een andere in- en uitgang, andere groepssamenstelling, andere pauzetijden, andere klasseninrichting, andere schoolregels. Geen boekje lezen met je ouders voordat de juf begint. Geen hand bij binnenkomst. Geen high five als je iets goed gedaan hebt. Niezen wordt niet meer beantwoord met een vrolijk: “gezondheid”, maar met een: “handen wassen”. (En onwillekeurig zet je dan als leerkracht toch een streepje achter de naam van dit kind. Na Ć©Ć©n niesje bel je nog niet naar de ouders, maar na een heleboel niesjes natuurlijk wel. Want bij lichte verkoudheidsklachten mag een kind niet op school blijven.)

Handen wassen, handen wassen, handen wassen. Dat is het enige wat ik nu kan verzinnen om iets te doen tegen een het virus. Want denk je dat ik als leerkracht Ć©cht anderhalve meter van de kleuters vandaan kan blijven? Of dat ik al het speelgoed na het spelen ga desinfecteren? Het is niet te doen. Ik wil graag een rijke leeromgeving aanbieden, en bij die rijke leeromgeving horen heel veel voorwerpen. Als ik die ga desinfecteren zit ik tot middernacht op school.

En..

 • als een kleuter niet meer verder durft als het hangt in het klimrek
 • als twee kleuters ruzie maken
 • als een veter los zit
 • als een banaan niet open wil
 • als een rits niet dicht wil
 • als een kleuter niet (meer) weet hoe je een potlood vasthoudt
 • als een legoblokje vast zit
 • als een kleuter valt
 • als een knoop van de broek niet open wil (en de kleuter moet zo nodig!)
 • als een kleuter een ander kind pijn doet
 • als een kleuter verdrietig is omdat hij zijn mama mist
 • als een kleuter in zijn broek plast en de skinny-spijkerbroek niet zelf uit krijgt

Dan kom ik dus dichterbij dan anderhalve meter. Het is in bepaalde gevallen zelfs kindermishandeling om op afstand te blijven. Ik neem aan dat de regering en de mensen van het RIVM heus wel eens een kleuter hebben gezien en zich enigszins kunnen voorstellen hoe dit gaat. Zij zullen alles in een weegschaal leggen bij hun beslissingen. En hun beslissing om de scholen open te gooien betekent dat alle kleuterjuffen vanaf deze week in aanraking komen met 20-30 kleuters uit even zoveel verschillende families.

Ik zal mijn handen wassen, ik zal afstand houden van collega’s en ouders, ik zal hoesten in mijn elleboog en mijn neus snuiten in een papieren zakdoek. De deurklinken, kranen, toetsenbord en muis zal ik dagelijks schoonmaken. Maar de afstand tot de kleuters kĆ”n ik niet bewaren. Ik ben benieuwd!

Kleuters weer naar school
Getagd op:                        

EĆ©n gedachte over “Kleuters weer naar school

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.