Die leerkrachten krijgen zoveel miljoenen. Waarom gaan ze nu weer staken? Volgens mij zijn er drie belangrijke redenen: het lerarentekort, de werkdruk en het salaris. In deze drieluik wil ik er dieper op ingaan.

Van een lerarensalaris kan je prima rondkomen. Overigens geldt dit voor ieder salaris. Zolang je je uitgaves aanpast aan je inkomen kan je prima rondkomen. Ik kon rondkomen met 700 euro per maand en spaarde zelfs. Maar de eerlijkheid gebiedt me om te zeggen dat ik toen anti-kraak woonde.

De huizenprijzen in de randstad rijzen de pan uit. Met een leerkrachtensalaris is het bijna onmogelijk iets fatsoenlijks te kopen. Op het moment dat je je als leerkracht aan het oriënteren bent op het kopen van een huis, merk je ineens dat je te weinig verdient. Ik heb het voor jullie uitgezocht.

Salaris

Stel, je bent een alleenstaande vrouw/man en werkt al 10 jaar in het basisonderwijs. Je werkt 40 uur per week maar hebt een aanstelling voor 30 uur per week. (lees meer in de volgende blog!) Je verdient dan per jaar 33.544 bruto. Dat komt neer op net iets minder dan 2000 euro per maand netto. Met deze inkomsten mag je een hypotheek afsluiten tot 157.387 euro.

Wat kan er met dit salaris gekocht worden?

In Haarlem: De keuze is makkelijk, want er zijn maar 3 serieuze huizen op Funda om uit te kiezen (garageboxen en een vervallen huis niet meegerekend.) Een eenkamer-appartement van 22 m2 in het centrum. En twee appartementen in Schalkwijk van 40-50 m2. De een heeft 2 slaapkamers, de ander 1. Één van deze appartementen heeft trouwens erfpacht. Je mag minder lenen voor je hypotheek als het een woning met erfpacht betreft dus of deze nog net of net niet gekocht kan worden weet ik niet.

In Friesland: De keuze is ruim, er zijn ruim 200 woningen beschikbaar in de prijscategorie tot 150.000. Er zijn klushuizen en huizen waar je zo in kan. Een instap-klaar rijtjeshuis met 4 slaapkamers en voor én achtertuin met een woonoppervlakte vanaf 100 m2 behoort tot de mogelijkheden.

Hoewel de woonlasten in de randstad en daar buiten dus enorm verschillen verdient een leerkracht niet meer of minder. De cao is landelijk geregeld en is overal gelijk.

Conclusie

Hoewel het salaris onder modaal is, is het salaris is best te doen. Als je een partner hebt die geld verdient of hele lage woonlasten hebt kan je een prima leven hebben. Als alleenstaande kan je buiten de randstad vast een huis kopen. In de randstad is het salaris echter niet genoeg om een ‘normale’ woning van te kopen.

Lerarenstaking: het salaris
Getagd op:                    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.