Kleuters houden van duidelijkheid en structuur. De meeste kleuters vinden het fijn om een eigen stoel en kapstok te hebben. Zo hoeven ze niet bang te zijn dat er iemand anders hun stoel of kapstok gebruikt en hebben ze hun eigen plaatsje midden tussen 25 andere luidruchtige en bewegelijke kleuters.

Het plaatje links, de naam rechts.

Wij plakken op school altijd een plaatje en de naam van het kind op de stoel / kapstok / kiesbordmagneet. De eerste paar jaar zocht ik zorgvuldig een sticker uit die bij het kind zou passen en plakte die zonder verder na te denken bij de namen op de stoelen. Totdat de juf van groep 3 mij hierop wees. Om kleuters alvast spelenderwijs aan de leesrichting te laten wennen is het verstandig om het plaatje vóór de naam te plakken. Een kleuter kijkt namelijk éérst naar het plaatje en dan naar de letters die daarachter komen. Zo volgen hun ogen op een natuurlijke manier de leesrichting.

Sindsdien heb ik dit nooit meer anders gedaan. Ik vertel het ook aan iedere collega en stagiaire. Het was iets waar ik nooit over na dacht, maar nu zou ik het nooit meer anders doen.

Een duif

Dat zelfs de kinderen die hun naam al goed kunnen lezen en schrijven nog op de plaatjes bij de namen op de stoelen letten merkte ik afgelopen juni. We kregen een nieuw meisje in de klas, en per abuis gebruikte ik een sticker van een duif op haar stoel. Een ander jongen in de klas had diezelfde duif op zijn stoel. Hoewel hij prima zijn naam kan lezen én schrijven zat hij ineens op de stoel van het meisje. Ik vroeg hem verbaasd of hij op zijn eigen stoel wilde gaan zitten toen hij nog verbaasder naar het naamplaatje keek. Dit was toch zijn stoel?

We hebben er hartelijk om gelachen en het nieuwe meisje maar een plaatje van een zeemeeuw gegeven. Om het nog een beetje educatief te houden hebben we met de hele klas bedacht welke vogels we allemaal kennen. Dat waren er nog een hele hoop (voor kinderen uit de randstad!)

Namen op de stoelen
Getagd op:                

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.