Het regent. Het regent al dagen. Normaal doe ik alles op de fiets en wandel ik iedere dag een rondje, maar die regen zorgt ervoor dat mijn planning wordt omgegooid. Natuurlijk bestaan er regenpakken en paraplu’s. Maar er bestaat ook een auto.

Op school zorgt de regen ook voor heftige kwesties. Mogen kinderen wel of niet in de plassen spelen? Het plein is bedekt met tegels, de putten zitten altijd vol met blaadjes, takjes, schelpen, autootjes en stoepkrijt. Het water kan nergens heen, en op regenachtige dagen liggen er enorme plassen. Als het even droog is gaan de leerkrachten graag naar buiten. Een klas met 25 kinderen houd je niet zonder kleerscheuren 5 uur achter elkaar binnen.

Maar dan die plassen. Wat doen we daarmee? De één wil niet betuttelen: kinderen moeten kind zijn en lekker spelen. Bovendien leren kinderen wat van dat water. Bijvoorbeeld dat plastic bakjes blijven drijven, dat steentjes zinken, dat water niet wegloopt in de aarde als er tegels liggen én dat je van water nat wordt.

Je zou er bijna een onderzoeksvraag aan vast kunnen knopen. Hoe lang duurt het voor dat een natte broek weer droog is? En is het sneller droog als je bij de verwarming zit?

Die natte broeken, schoenen en sokken baren de andere leerkrachten juist zorgen. Kunnen kinderen wel concentreren als ze een natte broek aan hebben? En zouden ze niet ziek worden? “Ach”, zegt de eerste helft weer. “dan leren ze gelijk oorzaak-gevolg.”

Het is mij wel duidelijk wat de oplossing is voor dit ‘regenplassen-probleem’. We moeten overstappen op het Oostenrijkse model. Een vriendin van mij woont in Oostenrijk. Ze heeft kinderen. Alle kleuters hebben daar gewoon laarzen en regenbroeken/skibroeken op school liggen. Weer of geen weer, de kinderen gaan naar buiten. Ze spelen in de plassen en in de sneeuw. Ze zitten op de grond en glijden van een natte glijbaan. En zodra ze weer naar binnen gaan doen ze hun natte spullen uit en spelen ze in hun droge broek weer lekker met de blokken.

Dat lijkt me een prima oplossing. Nu nog even Zalando en de Hema vriendelijk vragen of ze dit soort regenkleding in hun assortiment kunnen opnemen.

Regenplassen
Getagd op:                    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.