Kleuters kunnen altijd zo dramatisch doen. Ze zeggen vaak: “Vroeger toen ik klein was” en hebben het dan over een paar maanden geleden. Maar vandaag geef ik ze groot gelijk. In een paar maanden tijd kan er veel veranderen. Wat zeg ik? In een paar dagen tijd kan er al veel veranderen.

Vroeger was ik leerkracht. Dit is nog niet eens zo heel lang geleden. Een maand geleden stond ik ‘s ochtends vroeg op om naar mijn school te fietsen, zette ik alle stoeltjes in de kring, hing ik de juiste dagritmekaarten op en zette ik de computer aan om vervolgens thee te drinken met mijn collega’s. Vanaf 8.20 was ik met de kinderen bezig. Lesgeven, orde houden, opruimen, observeren, klaarleggen, broeken verschonen, voorlezen, fietsen & karrren uit de schuur halen, gymles geven… Je kunt het er maar druk mee hebben. Als ik dan aan het eind van de middag thuis kwam ging ik moe maar voldaan op de bank liggen. Met mijn hoofd vol leuke verhalen van die lieve kleuters en mijn benen die geen stap meer wilden zetten.

Maar nu is alles anders. Mijn carrière als juf is door het coronavirus in rook opgegaan. Ik sta ‘s ochtends nog steeds op, maar fiets niet meer naar mijn school. Ik krijg nog steeds hetzelfde salaris, maar in plaats van juf ben ik nu: ICT’er, helpdeskmedewerker, maatschappelijk werker, methodeschrijver, een luisterend oor, manager op afstand, coach en vlogger.

Ik probeer twee keer per week al mijn kleuters te bellen. Tussen het bellen door stop ik de was in de wasmachine of haal ik het eruit. Als mijn vriend ‘s middags even naar zijn werk is neem ik filmpjes op waarbij ik een banaan en een bezem nodig heb (rarara welke letter bied ik aan?) en tussen het bellen door met collega’s probeer ik in mijn eentje uit te vinden hoe al die bijzondere computerprogramma’s en websites werken. De afgelopen weken heb ik mij verdiept in Gynzy, Google Classroom en de Windows10 Video-editor app. Daarnaast neem ik iedere dag minstens 2 keer de tijd voor een korte wandeling buiten.

Tijdens het wandelen kan ik even nadenken over de volgende vlog, het volgende lessenplan of de manier waarop een ik programma zou kunnen gaan gebruiken. Het is een rare gewaarwording om je leven in één klap zo te zien veranderen. En dat geldt vast voor iedereen. Mijn hoofd tolt van alle nieuwe dingen die ik leer en alle plotselinge veranderingen die er zijn. Mijn concentratie wordt telkens verstoord door appjes, telefoontjes en gedachtes. En dan lopen er hier niet eens een stel kinderen rond die thuisonderwijs nodig hebben. Bij jou wel? Diep respect!

Vroeger was ik leerkracht…
Getagd op:        

Eén gedachte over “Vroeger was ik leerkracht…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.