In het nieuwe testament staan geslachtsregisters. Een soort stambomen waarbij wordt aangegeven wie de voorouders van Jezus zijn. Bij die voorouders worden vooral de mannen genoemd: tussen al die voorvaderen staan 5 vrouwen. De vraag van mijn adventskalender was vandaag: wat hebben deze vijf vrouwen gemeen? Ik heb er de hele ochtend over nagedacht. Het zijn vrouwen, moeders en familie van Jezus. Maar verder?

Bij dat nadenken kwam ik wel tot de conclusie dat ze alle vijf nogal een onconventioneel leven hebben geleid. Ze maakten fouten en leidden voor de buitenwereld niet een heel heilig leven. Toch lees ik van de meesten ook dat ze op God vertrouwden. Laat ik ze alle vijf even introduceren.

Tamar: een vrouw die twee keer trouwde en twee keer haar man verloor. Toch wist ze zeker dat ze kinderen wilde hebben. Als alleenstaande vrouw zorgde ze er zelf voor dat ze die kinderen kreeg, door als prostituee bij haar schoonvader te komen. Zou God zoiets goedkeuren? Doordat zij die kinderen kreeg werd ze voorouder van Jezus!

Rachab: Een buitenlandse vrouw die ook nog eens prostituee was. Ze ontving een stel Israëlieten in huis en hielp hen te ontsnappen. Daarna stelde ze zo’n groot vertrouwen in God dat zij (en haar familie) als enige van haar volk mocht overleven. Ze leefde als buitenlander tussen de Israëlieten en is waarschijnlijk ook met één van hen getrouwd en werd moeder.

Ruth: Ook Ruth was een buitenlandse vrouw. Ze trouwde maar haar man was overleed en ze had geen kinderen. Wat een verdriet. Toen haar schoonmoeder besloot om terug te gaan naar het land van herkomst ging Ruth met haar mee. Ze besloot het land en de godsdienst van haar schoonmoeder te adopteren. In dit – voor haar vreemde – land trouwde ze met een rijke man die een stuk ouder was dan haar. Ze kreeg met hem een zoontje.

Batseba: Haar man zat in het leger. Tijdens één van zijn oorlogsreizen ging ze vreemd met de koning en werd ze zwanger. De koning bracht haar man om het leven. Haar zoontje stierf. Wat een groot verdriet! Daarna kreeg ze nog een kind. De koning had veel kinderen maar ze vocht als een leeuwin om haar zoon de troonopvolger te laten zijn.

Maria: Een jong meisje die door God werd uitgekozen om de moeder van Jezus te worden. Ze was op dat moment niet getrouwd en was vast als ongetrouwde zwangere vrouw een schande voor haar familie. Ze had een groot geloof, gehoorzaamde God en dacht goed na over de dingen die ze meemaakte. Ondanks het feit dat ze haar zoon niet begreep en af en toe wilde dat hij zich anders zou gedragen, vertrouwde ze op God.

Vijf vrouwen die stuk voor stuk hun eigen verhaal hebben. Momenten van twijfel en momenten van vertrouwen wisselden zich af in hun leven. Momenten van afwachten en momenten van het heft in eigen handen nemen. Momenten van vreugde en momenten van rouw. Soms leefden ze als heiligen, soms als zondaren. Eigenlijk best fijn dat deze doodnormale vrouwen in de bijbel een speciaal plekje kregen. Als God hen kon gebruiken en van hen hield, dan geldt dat vast ook voor mij.

Vijf sterke vrouwen
Getagd op:                    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.