Meestal lees ik meerdere boeken tegelijkertijd. Momenteel is één van die boeken een boek over de regel van Benedictus van Wil Derkse. Nu is het mij nog niet helemaal duidelijk wat die regel precies inhoudt. En als ik het goed begrijp gaat het niet over één regel maar over meerdere leefregels.

Benedictus was een monnik. De regel was dus voor de monniken in het klooster. Maar we kunnen er als gewone mensen ook heel wat van leren. Zo las ik over de drie geloften die monniken afleggen: stabilitas, conversatio morum en obedientia. Drie termen waar ik wel wat van kan leren.

Stabilitas = erbij blijven, niet weglopen.

Houd vol! Dat staat op de straten met stoepkrijt geschreven. Houd vol! Blijf thuis! We zijn deze weg ingeslagen van een intelligente lockdown en nu moeten we commitment tonen. Het is belangrijk om het vol te houden en niet af te zwakken. Dit is in het dagelijks leven zonder corona ook het geval. Als ik ergens voor heb gekozen is het belangrijk om daar bij te blijven. Ook als ik geen zin heb, ga ik toch werken. Ook als ik in bed wil blijven liggen en alleen maar M&M’s wil eten sta ik toch op en eet ik een kommetje yoghurt met fruit. Ik blijf trouw aan mijn normen en waarden, ook al voelt het even niet zo.

Soms is het een kwestie van geduld en volharden. Ik heb met mezelf afgesproken om iedere dag een uur te wandelen. Op sommige dagen heb ik daar geen zin in, maar dan ga ik toch. En vaak voel ik me daarna toch beter. Maar het kan ook zijn dat deze volharding ook nieuwe toewijding vraagt. Als mijn baan als leerkracht saai gaat worden is alleen volhouden en stug doorgaan niet genoeg. Zodra ik nieuwe boeken lees, cursussen volg en nieuwe dingen uit ga proberen in mijn klas zal ik weer enthousiast worden.

Stabilitas gaat niet alleen over letterlijk bij je keuzes blijven maar ook in gedachten erbij blijven. Doe dingen met aandacht! Denk niet alvast na over de volgende activiteit, over morgen of over wat er gebeuren moet na de vakantie. Dit is het moment. Dit is de activiteit en blijf daarbij met je gedachten! Ik vind dit altijd zo moeilijk, maar ik weet dat het goed is om te gaan oefenen. Om te genieten van de momenten, de omgeving, de toevallige gesprekjes. En om dan echt geconcentreerd te zijn en mijn volle aandacht erbij te hebben. Dan krijg je echt het gevoel dat je leeft!

Conversatio morum= dagelijkse verbetering

Niet je hele leven hoef je in één keer te veranderen. Begin met iets kleins. Ik wil bijvoorbeeld meer groente eten en eet iedere dag met de lunch wat groente in de vorm van salade of soep. Na het 20.00u journaal loop ik nog een rondje om de drukte van de dag te verwerken en even wat beweging te hebben.

Ik ben toevallig ook nog een ander boek over dit thema aan het lezen. (Gelukkig met Gewoontes van Wendy Wood) Het is bijzonder om te lezen hoeveel van onze dagelijkse keuzes eigenlijk gewoontes zijn. Als je iets wil veranderen in je leven dan moet je zorgen dat het een gewoonte wordt. En dat gaat het makkelijkst door het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken om het echt te gaan doen en om het tegenovergestelde jezelf zo moeilijk mogelijk te maken. Dus als ik meer wil ga wandelen dan wordt dit sneller een gewoonte als ik het koppel aan een andere gewoonte (journaal kijken) en mijn schoenen al klaar zet. Ik plan op dat moment geen andere activiteiten waardoor ik thuis moet blijven en zorg bijv. dat de vaatwasser al draait.

Obedientia: aan elkaar gehoor geven

Gehoorzaamheid klinkt oubollig en negatief. Doen wat je moeder of een leerkracht zegt terwijl je al mopperend het liefst het tegenovergestelde zou willen doen. Maar dat betekent obedientia nou net niet. Het gaat over het willen luisteren naar anderen en er iets van willen leren.

Tijdens een vergadering zou dit bijvoorbeeld goed van pas kunnen komen. Vaak heb ik al een vaststaand idee van wat ik wil bereiken en wat mijn mening is. In vergaderingen komen de meningen van verschillende mensen op tafel, toch blijft iedereen vaak star bij zijn eigen mening. Door echt te luisteren naar elkaar, elkaar te bevragen naar argumenten en bereid te zijn om je eigen wijsheid op te geven en te veranderen van mening kan een vergadering een stuk constructiever verlopen. In deze zin is gehoorzaamheid dus niet alleen bedoeld voor kinderen en werknemers. Maar juist ook voor leerkrachten en werkgevers! Pas als je open staat voor andere meningen en goed luistert kun je een goede leerkracht of werkgever zijn!

Slow-reading

Dit is een boek die bedoeld is voor slow-reading. Iedere dag/ week een klein stukje lezen en daarna het proberen toe te passen in mijn leven. Ik ben nog maar op 1/3 van het boek, maar nu al denk ik dat het een aanrader kan zijn voor iedereen die een beetje tijd over heeft in deze coronatijd. (of misschien wel juist voor degene die tijd te kort hebben!) Het is maar goed dat de bieb nog niet open gaat. Dan heb ik extra lang de tijd om dit boek te lezen!

Met aandacht
Getagd op:                        

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.