In het kader van Leeuwarden als Culturele Hoofdstad (2018) zijn er in de 11 steden van Friesland fonteinen neer gezet. Bij een fontein in combinatie met het woord cultureel denk ik gelijk aan de Trevifontein in Rome. Bij de eerste fontein die ik bezocht was het al snel duidelijk dat ik minder hoge verwachtingen moest hebben. En na 4 fonteinen bezocht te hebben lukt me dat ook wel.

In het onderwijs wordt altijd gehamerd op het voordeel van ‘hoge verwachtingen’ hebben. Bij het bezoek aan de fonteinen in Friesland telt het tegenovergestelde. Verwacht geen waterspuitende fontein, verwacht geen indrukwekkende beelden of überhaupt dat er iets staat waarvan je kunt zien wat het is. Laat je verrassen. Het is kunst, in de breedste zin van het woord.

Omdat ik ooit waarschijnlijk ga verhuizen naar Friesland leek het me een leuk idee om alle Friese steden met een bezoekje te vereren en dan ook overal op zoek te gaan naar de Fontein. In 2018 begon ik hiermee en bezocht ik Leeuwarden, Harlingen en Franeker. Het jaar daarop kwam dit project even stil te liggen vanwege een Burn-out, maar inmiddels heb ik de draad weer opgepakt en naar het hoge noorden gereden: Dokkum.

In Dokkum staat een ijs-fontein. Best grappig, want iedereen kan daar dus zijn naam in het sneeuwachtige ijs schrijven. Hoewel het niet vroor, bleef dat ijs wel liggen. Ik ben benieuwd hoe dit in de zomer is.

Leuk feitje: de ijs-fontein in Dokkum is de duurste van alle 11 fonteinen en je kon hem pas bezoeken toen het Culturele Hoofdstadjaar 2018 voorbij was. Wil je weten waarom? Hier lees je het hele verhaal.

De 11 Friese fonteinen
Getagd op:            

2 gedachten over “De 11 Friese fonteinen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.