Ik eet al bijna 7 jaar glutenvrij en toch komt het af en toe voor: een glutenfout. Afgelopen maand had ik twee glutenfouten. De één gaf mij een hele heftige reactie, van de ander merkte ik bijna niets. En hoe ik mijn best ook doe om geen gluten binnen te krijgen, het kan natuurlijk altijd toch gebeuren.

Soep met gluten in Bolsward

Op een zaterdag was ik gezellig met mijn vriend in Bolsward. In het kader van de 11 fonteinen was dit de 5e fontein die wij bezochten in Friesland. Bolsward is echt een aanrader. Een leuk klein plaatsje, omsingeld door water. Schattige bruggetjes, mooie grote kerken, leuke winkeltjes en een fontein. Die fontein was net als de vorige fonteinen een deceptie voor mij. Het was namelijk een grote vleermuis. In het kader van Corona is dat dan misschien wel weer grappig. Met het uitkiezen van de 11 fonteinen heeft de commissie niet bepaald naar schoonheid gekeken.

Tussen de middag gingen we wat lunchen in Bolsward. Ja, de soep was glutenvrij en de toast ook. Lekkere mosterdsoep om even op te warmen op een koude zaterdag leek me wel wat. Dus ik koos zonder veel twijfel voor de soep met toast. Toen ik een paar uur later thuis kwam voelde ik me een beetje moe en ging ik op bed liggen. Even later vond ik mezelf hangend boven de wc. Alles moest eruit. Mijn lichaam had door dat er gluten in het eten zaten! Wat voelde ik me ziek en beroerd. Ik had het gevoel dat het nooit meer goed zou komen. Gelukkig was dit gevoel bedrieglijk en na 4 uurtjes voelde ik me weer wat beter. Op een telefoontje van mij kwam een “ach wat vervelend, stuur maar een mail”. Na een week kwamen er excuses via de mail. De ingrediënten die ze gebruikt hadden waren allemaal glutenvrij en ze hadden geen idee waar het fout was gegaan.

Een stille glutenfout

De tweede glutenfout was een stuk minder heftig. Ik was op visite en de gastvrouw had een schaaltje zoutjes op tafel gezet. Ze had de ingrediënten in de supermarkt gecheckt en zei dat het glutenvrij was. Toen ze later nog eens naar de verpakking keek bleek er toch sojasaus in te zitten die gemaakt was van tarwe. Gelukkig voelde ik er bijna niets van. Ik was alleen een beetje moe die avond, of lag dat aan de drukke week die ik daarvoor gehad had? Je weet het natuurlijk nooit, er staat geen bordje bij. Maar of mijn lichaam er nu heftig op reageert zoals op de soep met gluten of amper, ik weet dat het belangrijk is en blijft om zo goed mogelijk mijn best te doen om geen gluten binnen te krijgen. Omdat ik Coeliakie heb gaan mijn darmen er kapot van. Mijn lichaam raakt er van slag en ik maak mezelf ziek. Ik probeer dus altijd zoveel mogelijk zelf de ingrediëntendeclaratie te checken en wantrouw zelfs de liefste mensen omdat het om mijn gezondheid gaat.

Eerste Hulp Bij Glutenfouten

Vier tips voor als je gluten binnen hebt gekregen:

  1. Drink veel water.
  2. Blijf rustig (het gaat echt weer over!)
  3. Geef toe aan de vermoeidheid, misselijkheid of diarree. Ga op bed liggen, pak een emmer erbij of maak het je zelf gemakkelijk op de wc (nou ja, dat gaat niet. Maar misschien een dekentje erbij?) Het is net als bij boek ‘we gaan op berenjacht‘. We kunnen er niet bovenover, we kunnen er niet onderdoor, nee we moeten er dwars door heen!
  4. Als je het aankunt: zorg voor wat afleiding. Zet de radio aan, luister een podcast of kijk een tv-programma. Ik kon even geen geluid en beelden verdragen, maar jij misschien wel.

 

Glutenfout
Getagd op:                    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.