Voordat ik naar een onbekende plaats toe ga en daar wat eet, zoek ik altijd even op ‘glutenvrij <plaatsnaam>’. Meestal vind ik dan wel ergens een blog of een reactie van iemand die met meer of minder succes ergens glutenvrij heeft gegeten.

Via google kwam ik niet zo veel tegen. Dokkum ligt natuurlijk in een uithoek in Nederland. Mijn ervaring met glutenvrij eten in Friesland is over het algemeen erg goed. De meeste restaurants weten hoe ze moeten omgaan met mensen met speciale wensen en doen hun best om mensen met Coeliakie een fijne dag (en nacht, en dagen daarna) te bezorgen. Met een glutenintolerantie heb je meestal niet direct een reactie (zoals bij pinda’s bijvoorbeeld wel), maar duurt het soms wel 24u of langer voordat je lichaam op de gluten reageert.

Terug naar Dokkum. Het was winter en koud. We zijn maar even snel door Dokkum gelopen op zoek naar een restaurantje om te lunchen. Aan alles was trouwens te zien dat Dokkum best wel wat toerisme kan hebben. Je kunt er gratis parkeren, verdwalen door schattige straatjes, winkelen en natuurlijk op zoek naar de ijsfontein.

It Taarthûske

We hebben geluncht bij It Taarthuske. Een leuk zaakje aan Grote Breedstraat in het centrum van Dokkum. Ze zijn gespecialiseerd in taarten, high tea en broodjes. Het zat er lekker vol, maar er was nog één tafeltje over voor ons. Glutenvrij eten was geen probleem. Ze hadden glutenvrij brood (van Schär) en zeiden heel vriendelijk dat we even iets langer op onze bestelling moesten wachten omdat ze de werkplaats in de keuken schoon moesten maken voor de glutenvrije bestelling. Ik word altijd zo blij als mensen dit zeggen! Neem vooral je tijd, ik wacht graag!

De lakmoesproef is natuurlijk altijd het kopje thee mét koekje. Bij mijn eerste kopje thee kreeg ik een glutenkoekje die direct werd opgegeten door mijn vriend. Maar bij het tweede kopje thee kreeg ik een chocolaatje waar expliciet bij werd verteld dat het glutenvrij was. Fijn hoor!

Al met al heerlijk gegeten. Een adresje om in mijn achterhoofd te houden!

Glutenvrij eten in Dokkum
Getagd op:            

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.