De afgelopen twee maanden heb ik andere dromen. Zowel de leuke als minder leuke dromen zijn ineens anders dan anders. Naast de categorie: zoeken en niet vinden, achtervolgd worden en het weerzien van oude bekenden is er ineens een nieuwe categorie dromen: de Coronadroom.

Ik droom dat mensen te dicht bij me komen en geen afstand willen houden. Ik droom dat we met te veel mensen in één ruimte zijn. Ik droom dat kleuters niet naar me willen luisteren als ik op enorme afstand instructies naar ze roep, ik droom dat er een acute lockdown plaatsvindt terwijl ik in de supermarkt ben en daar weken moet blijven.

Het zijn totaal nieuw soort dromen. Dromen over anderhalve meter en lockdowns. Soms wordt ik er wakker van en dan zit de angst nog in me. Angst voor iets wat voorheen totaal niet in mij op kwam. In mijn dromen zit ik al in het nieuwe normaal waar ze op het NOS-journaal het over hebben.

Een schoon winkelkarretje en een lege agenda

Overdag kan ik er nog niet goed aan wennen. Ja, het boodschappen doen met een schoon karretje dat je door een aardige puber wordt aangereikt, daar kan ik nog wel aan wennen. De rust die de lege agenda geeft (omdat alle verjaardagen sowieso worden gecanceld) is fijn. In de tuin zitten is ook een prima alternatief voor een terrasje of een middagje winkelen. Maar die afstand, die anderhalve meter zit er echt nog niet in. Op afstand blijven van dierbare familieleden en vrienden. Niet met groepen mensen kunnen afspreken. Niet kunnen zwemmen. Geen feestjes, geen spontane knuffel en geen kerkdiensten. Alles is anders. Ik ben nog niet gewend aan dit nieuwe normaal, en ik wíl er ook niet aan wennen.

Soms stop ik mijn kop in het zand en lees ik een boek terwijl ik in het zonnetje zit. Dan lijkt er niets veranderd, totdat ik lees dat mensen elkaar een hand geven. Néé, schreeuwt het in mij. Geef elkaar geen hand! Als er in ‘Dreamschool’ wordt geknuffeld wil ik er bijna iets van zeggen. Ongemerkt sluipt dit ‘nieuwe normaal’ toch in mijn hoofd.

Coronadroom
Getagd op:            

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.