Dit rampjaar komt vandaag tot een einde. Pardon? Rampjaar? Het was ook een fijn jaar in veel opzichten. Een jaar waarin ik veel dingen heb geleerd. Vandaar dit lijstje met goede dingen die ik meeneem uit 2020!

Zelfliefde

In 2020 kwam ik uit mijn burn-out. Beetje bij beetje werd ik beter en kon ik meer aan. Ik heb geleerd om tijd te nemen voor mijzelf en keuzes te maken in mijn tijdbesteding. Ik mag lekker op de bank gaan zitten met een boek terwijl het huishouden nog niet gedaan is. Ik mag een afspraak afzeggen als ik eigenlijk te moe ben of me niet zo lekker voel. Ik mag mezelf verwennen en hoef niet te hard te zijn voor mezelf. Ik mag een fout maken, en mag handelingsverlegen zijn. Soms heb ik gewoon niet de tijd, middelen of kennis om mijn werk perfect uit te voeren. Dat geeft niet. Goed is goed genoeg.

Tijd en aandacht

Ik hoef niet alles even snel tussendoor te doen maar mag dingen met aandacht doen. Ik neem de tijd om al mijn plantjes water te geven. Ik kom lekker vroeg op school zodat ik alle tijd en aandacht kan nemen om mijn dag voor te bereiden. Ik mag de tijd nemen om te stofzuigen en zelfs de plinten mee te nemen. De afwas is niet iets waar ik eigenlijk geen tijd voor heb, maar waar ik de tijd voor mag nemen. En als ik een rondje wandel hoef ik niet te multitasken door iemand te bellen. Alleen wandelen en om me heen kijken is ook goed.

Digitale middelen integreren in het analoge leven

We zochten naar een datum dat mijn vriend en ik in Haarlem zouden zijn zodat we een afspraak konden hebben met iemand die daar woont. Diegene kon niet in het weekend, en doordeweeks was mijn vriend aan het werk in Friesland. Kortom, na een half jaar hadden we nog geen afspraak gemaakt. Totdat Corona zijn intrede deed. Het gesprek kon prima via skype. Nu hebben we regelmatig afspraken via de telefoon/skype, en zelfs mijn behandeling (van de burn-out) ging voor een groot gedeelte online. Het deed niets af aan de gesprekken en ging eigenlijk prima. Natuurlijk is het fijn als je elkaar ook af en toe in het echt ziet. Maar een kwartiertje beeldbellen met een nichtje of spraakberichten uitwisselen met een neefje is best grappig. Bovendien kunnen vergaderingen prima op afstand. Dat scheelt een heleboel heen en weer gereis!

Veerkracht

Ons leven is totaal op zijn kop gezet. Konden we in januari vermoeden dat we nu met mondkapjes boodschappen doen en veel winkels op last van de overheid gesloten zouden zijn. Oh, en dat de overheid zelfs regels zouden opstellen met hoeveel mensen wij kerst zouden vieren? Dit is zo gek, dat niemand dit had zien aankomen. We leven in een soort sciencefiction wereld, maar we leven! Ons leven gaat door, we maken nog steeds plezier, gebruiken onze creativiteit en genieten van de kleine dingen. Tijdens de eerste lockdown genoten we massaal van het lekkere weer en de ontluikende natuur. Nu in de tweede lockdown maken we het heel gezellig binnen en genieten we van een koude winterwandeling op het moment dat het eindelijk droog is. De veerkracht die wij mensen bezitten helpt ons vast ook in de toekomst bij wat er ook gaat gebeuren.

Alternatieve vieringen

Wat is het fijn om soms met grote groepen bij elkaar te komen. Om met de hele school kerst te vieren, een bruiloft bij te wonen of samen te feesten. Maar toch bekruipt het gevoel je soms dat je op je eigen verjaardag vooral druk bent met de catering en eigenlijk niemand echt goed hebt gesproken. Ik vond het een verademing dit jaar bij afzonderlijke familieleden langs te gaan en niet iedereen te spreken op een grote familiebijeenkomst.  Sinterklaas in kleine kring vieren is mij ook wel goed bevallen. Ik heb veel kaartjes/pakketjes gestuurd dit jaar. Een kleinigheidje op de post om het afzwemmen te vieren, een grappig gedicht voor Sinterklaas of een kaartje omdat we elkaar nu even niet kunnen zien. Tuurlijk zou het fijn zijn als we weer met grote groepen bij elkaar kunnen komen, maar de alternatieve vieringen zijn zeker niet vervelend!

Geld

Met mijn coeliakie was ik al niet echt een fan van uiteten. Maar nu is het al een hele tijd niet eens mogelijk. Normaal ging ik wel eens met vriendinnen of zussen lunchen. Nu kan dat niet en blijkt dat een rondje wandelen of thuis wat eten net zo gezellig is. En een stuk veiliger qua gluten. Bovendien houd ik aan het eind van de maand geld over. Zeker nu de Hema en de andere winkels dicht zijn. Geen nieuwe kleren voor kerst, geen nieuwe nagellak, geen nieuw opschrijfboekje. Had ik dat dan eigenlijk wel nodig? Ik hoop dat ik dit een beetje kan vasthouden in het nieuwe jaar. Tijd nemen om af en toe bewust te shoppen en af en toe dit bewust niet te doen maar te hergebruiken wat ik nog heb.

Het goede van 2020 neem ik mee
Getagd op:    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.