Iedere keer met buitenspelen bereid ik mijn kleuters voor op een eventuele deelname in Wie Is De Mol?, later als ze groot en beroemd zijn (En ik kan zeggen, joh, die heb ik nog in mijn kleuterklas gehad!)

Het is een soort ritueel, een routine, een spel. Het begint zo: Ik loop naar de fietsenschuur en draai het slot met de sleutel open. De deur blijft altijd een beetje hangen, dus na wat getrek en gesjor is de deur dan helemaal open.

De kinderen staan op een afstandje toe te kijken en één voor één haal ik de fietsjes eruit. Er is één fiets die heel populair is: de tandemfiets. Iedereen wil deze fiets. Het is een soort vrijstelling. Er is ook een fiets die nooit iemand kiest: een fiets waarvan de banden versleten zijn (en de juffen te lui om uit te zoeken hoe en waar je nu precies nieuwe banden kunt kopen). Deze versleten fiets is een soort min-geld.

Dan zijn er nog een aantal fietsen die in de middenmoot zitten. De één is wat populairder dan de andere. Bijvoorbeeld de ‘blauwe’ fiets die net als alle andere fietsen de rode kleur heeft, maar blauwe handvaten in tegenstelling tot de andere met zwarte handvaten. Er zijn fietsen met en zonder ‘achterop’. Deze fietsen ‘met achterop’ zijn net als jokers. De ene fiets is 3 jokers waard, de andere 2 of 1. Maar over het algemeen is iedere deelnemer wel blij met zo’n fiets. Als laatste hebben we de steppen en bezems. Dat is geld waard. Respectievelijk 250 euro en de ander 50. Het is niet echt heel erg populair, maar beter dan niets. En je doet toch mee met het spel.

Want dan begint het spel. Ik haal een fiets uit de schuur en de kinderen die de fiets willen steken hun vinger op. Als de fiets ‘verkocht’ is, pak ik weer een nieuwe fiets. Er staan soms wel 20 kinderen te wachten op een fiets, maar ik haal er meestal maar 8 uit. Dus tja, een echt spelletje voor WIDM en ik zie de kinderen soms ook denken: zal ik voor de middenmoot-fiets gaan, dan heb ik in ieder geval een fiets. Één joker is beter dan geen. Toch? En die tandemfiets: daar gaat iedereen voor. Maar als die als laatste wordt uitgedeeld en juf stopt daarna met uitdelen dan heb je dus een probleem als je die tandemfiets niet krijgt. Want dan heb je helemaal niets. Geen joker, geen geld, geen vrijstelling.

En zo bereid ik mijn kleuters voor op hun eventuele deelname aan WIDM 2040. Je kunt maar beter goed voorbereid zijn. En ik kan je vertellen: na 2 jaar kleuteren hebben de meeste kleuters dit spel goed in de vingers!

WIDM-opdracht voor kleuters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.